. .
.
  .
 10 dB norm

 

We kennen in Nederland veel appartementen, waarbij in het reglement vrijwel altijd een 10 dB contactgeluidreductie norm wordt vastgelegd. Deze norm is gebaseerd op een advies van de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) uit begin jaren 80. De 10 dB norm is gebaseerd op de algemeen geaccepteerde vloerbedekking (tapijt), die het geluid met 10 tot 12 dB verbetert.

De NSG verstrekt certificaten aan ondervloeren die aan deze contactgeluidreductie voldoen. Deze certificaten zijn terug te vinden op de NSG website en worden alleen in Nederland gebruikt.

Wat wordt er nu bedoeld met 10 dB contactgeluidreductie?
In de markt komen we twee waarden tegen: ∆Llin en ∆Lw. Deze worden helaas door elkaar gebruikt. In Nederland hebben we het altijd over ∆Llin. De norm die in het buitenland gehanteerd wordt is ∆Lw. Bij contactgeluidreductie praten we altijd over de verbetering van de geluidisolatie, gemeten op een dekvloer met ondervloer en mét vloerbedekking.

Op officiële meetrapporten worden beide getallen (∆Llin en ∆Lw ) weergegeven. Er wordt altijd gemeten volgens NEN ISO 14010-2:2013. In eenvoudige taal kan men zeggen dat ∆Llin iets zegt over de gemiddelde reductiewaarde in de lage tonen en de ∆Lw over het gemiddelde in de hoge tonen. In de praktijk zit er altijd een verschil van 11 dB tussen beide waarden. Dus 10 dB ∆Llin is 21 dB ∆Lw.  

Op met name producten van buitenlandse aanbieders vindt je waarden terug van bijvoorbeeld 16 dB ∆Lw. Dit lijkt heel veel, maar in praktijk is dit maar een verbetering van 5 dB ∆Llin, wat een minimale verbetering is.
Laat je niet in de war brengen! Meetwaarden hoger dan 13 dB komen in de ∆Llin nauwelijks voor. Als je dus een reductiewaarde op de verpakking ziet staan, die hoger is dan 13 dB ga er dan maar vanuit dat dit een ∆Lw waarde is.

NSG
Wil je echt zekerheid, neem dan producten met een NSG label. Deze voldoen aan de strengste eisen op gebied van contactgeluidreductie en voldoen ook aan de EPLF* en MMFA** eisen. Kortom kies voor zekerheid, kies voor NSG gecertificeerde producten.

Unifloor biedt als enige in Nederland ruim 35 NSG gecertificeerde ondervloeren aan voor elke vloerbedekking!

 

BlueFloor®, de veelzijdige ondervloer
 

Zonder twijfel een van de toppers in ons assortiment als het gaat om contactgeluidreductie. BlueFloor® reduceert maar liefst met vijf verschillende vloerbedekkingen het contactgeluid met minimaal 10 dB ∆Llin volgens de ISO 14010-3:2013.

Naast klik laminaat reduceert BlueFloor® ook het contactgeluid met klik fineer (zoals Parky en Kahrs). En de twee nieuwste PVC varianten, PVC klik op een HDF drager en PVC klik met een rigid board drager (zoals bijvoorbeeld Isocore en Coretec), zijn voor BlueFloor® eveneens geen probleem. Alle items zijn NSG gecertificeerd. Bekijk de leaflet van BlueFloor®.

BlueFloor® is bovendien ook geschikt voor vloerverwarming en dankzij de gesloten structuur reduceert BlueFloor® het geluid in de ruimte zelf (loopgeluid) ook maximaal. Met een dikte van 2 mm en een lage indrukbaarheid (CS waarde van 85 kPa) is de ondervloer ook super stabiel.

Eind dit jaar wordt BlueFloor® aangepast waardoor deze ondervloer, naast ook reeds genoemde voordelen, ook nog recyclebaar wordt. Unifloor levert op deze manier een bijdrage aan het milieu. Begin 2019 zullen wij u hierover nader informeren.


*EPLF staat voor European Producers of Laminate Flooring
**MMFA is de Multilayer Modular Flooring Association
Beide organisaties vertegenwoordigen Europese producenten en leveranciers van vloeren in Europa.

 
 
 
 
Heeft u vragen?
 

Raadpleeg één van onze Technische Verkoopadviseurs.

Technisch Verkoopadviseur
Noord-Nederland:
Robert van Leeuwen
r.vanLeeuwen@unifloor.nl
06-30 85 52 57


Technisch Verkoopadviseur
Zuid-Nederland:
Frank Bossers
f.bossers@unifloor.nl
06-30 57 35 22

 
 
.
  .