Al meer dan 40 jaar is Unifloor B.V. te Deventer marktleider in Nederland

Klimaattest: lamelparket verlijmen op Jumpax® HD en Jumpax® Nature

Unifloor is continu bezig met het testen en optimaliseren van de eigen producten. Zo testte Unifloor in de klimaatkamer of lamelparket ook kan worden verlijmd op Jumpax® HD en Jumpax® Nature, in plaats van zwevend gelegd. De test wijst uit dat dat geen probleem is. Geregeld kwam bij Unifloor de vraag binnen of het mogelijk was om lamelparket te verlijmen op Jumpax® HD of Jumpax® Nature (voor houten draagvloeren). Tot nu toe was dat niet het geval en moest hiervoor de zwaardere Jumpax® Strong of Jumpax® CP worden toegepast. Dit zijn ondervloeren met een cementgebonden plaat, in plaats van mdf. Ze zijn daardoor ook dikker en zwaarder dan Jumpax® HD en Jumpax® Nature.

Hoge RV en temperatuur
Unifloor besloot om met een uitgebreide test in de klimaatkamer te onderzoeken hoe Jumpax® HD en Jumpax® Nature zich houden in combinatie met een verlijmd lamelparket. De test kon ook gelijk worden gebruikt om te onderzoeken wat er gebeurt met een vloer in bijvoorbeeld een leegstaand zomerhuisje, waar de relatieve vochtigheid en de temperatuur in de zomer fors kunnen oplopen. Tevens gaf de test meer inzicht in wat er gebeurt als lamelparket niet volgens de instructies regelmatig opnieuw wordt geolied en dus gevoeliger wordt voor vocht.

Unifloor testte vloerdelen van 100x100 cm. Alle vier ondervloeren (Jumpax® HD, Jumpax® Nature, Jumpax® CP en Jumpax® Strong) werden getest met zowel een drielaagse lamelparket met een laklaag als een tweelaags lamelparket met olie. Vervolgens werd de temperatuur in de klimaatkamer opgeschroefd naar 35 °C en de relatieve vochtigheid naar 78%. Dat is dus veel hoger dan de 50 tot 60 % RV die in de leginstructies is voorgeschreven.

Testopstelling:
- Donkerbruin = lamelparket 15mm gelakt
- Lichtbruin = 2 laags lamelplank 18mm geolied

Luchtvochtigheid van 78% en een temperatuur van 35 Graden Celcius.

Uitzetting minimaal
De uitkomsten van de test waren verrassend, maar bevestigden de kwaliteit van de Unifloor-producten. Na een week bleek de uitzetting van alle vloercombinaties – en dus ook van de combinaties met Jumpax® HD en Jumpax® Nature- binnen de 1 mm te blijven en was geen enkele schoteling opgetreden.