Al meer dan 40 jaar is Unifloor B.V. te Deventer marktleider in Nederland

Vloerverwarming - Goed isoleren bij vloerverwarming van cruciaal belang.



De laatste jaren wordt vloerverwarming steeds populairder en verdwijnen langzaam de traditionele radiotoren uit de (nieuwbouw) woningen. Door slimmer en efficiënter te verwarmen, wordt minder gas verbruikt en daardoor minder CO2 uitgestoten die nodig is bij de productie en het transport van het gas. Zo’n 2 kilo CO2 per kuub gas! Elektrische vloerverwarming past daarom binnen het doel van gasreductie en het steeds grotere bewustzijn van consumenten over de gevolgen voor het klimaat. Maar hoe kan voor een optimaal rendement van vloerverwarming worden gezorgd?

Voor een optimaal rendement van vloerverwarming is goede isolatie cruciaal. De isolatielaag onder de vloerverwarmingsbron is allesbepalend voor een goed werkend systeem.

We kennen meerdere elektrische vloerverwarmingssystemen en - uitvoeringen. Maar de principeopbouw is voor alle systemen hetzelfde. Je begint met een isolerende ondervloer op de bestaande afwerkvloer/ondergrond. Hierop wordt de vloerverwarmingsmat aangebracht en als laatste een vloerafwerking. Zowel de isolerende ondervloer als de gekozen vloerafwerking hebben een isolerende werking voor de warmte die door het materiaal heen moet of juist niet. Dit wordt uitgedrukt in een R-waarde (warmteweerstand). De R-waarde geeft dus aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert of is een indicatie voor de mate waarin een materiaal warmte doorlaat.

Belangrijk is dat de R-waarde van de isolerende onderlaag hoog is zodat de warmte niet via de vloer kan ontsnappen. De laag boven het elektrische vloerverwarmingssysteem moet daarentegen weer warmte doorlaten zodat de vloer snel opwarmt met weinig energieverbruik. De warmte kiest altijd voor de weg met de minste weerstand. Vanuit de vloerverwarmingsbranche wordt een maximale R-waarde voor de vloerafwerking van 0,15 m2.K/W opgegeven. Het gaat hierbij om de doorlaatbaarheid richting de topvloer. Laten we een voorbeeld nemen om bovenstaande uitleg te verduidelijken.

Isolerende onderlaag Heat-Blok R-waarde  0,17 m2.K/W
Vloerafwerking Jumpax®  Basic + linoleum R-waarde  (0,072 + 0,03) = 0,102 m2.K/W


Heat-Blok
® heeft dus een uitstekende thermische isolatiewaarde en voorkomt dat warmte naar onderen ontsnapt. De Jumpax ® Basic heeft een lage thermische isolatiewaarde en laat dus makkelijk warmte doorstralen naar de topvloer. Dit is de ideale combinatie waarbij het effect van de elektrische vloerverwarming optimaal is met een zo laag mogelijk energieverbruik.
Heat-Blok® is gemaakt van een hoogwaardig EPS en voorzien van een aluminium vochtscherm folie met overlap en plakstrip waardoor de banen eenvoudig aan elkaar verbonden kunnen worden. Heat-Blok® is de perfecte isolator onder de elektrische vloerverwarming vanwege de geringe dikte van 6mm en de relatief hoge R waarde. Heat-Blok® wordt geleverd in rollen van 25 m2 waardoor de ondervloer makkelijk is aan te brengen op een vlakke ondergrond. Door de dikte van 6mm kunnen kabels en connectoren makkelijk weggewerkt worden in de ondervloer.

Met Heat-Blok® en Jumpax® Basic of Heatpak® zijn er tal van combinaties mogelijk. Unifloor heeft alle mogelijke combinaties voor u op een rij gezet:

Speciaal voor appartementen waarbij de 10 dB eis van toepassing is, heeft Unifloor ook enkele perfecte oplossingen voor u met NSG certificaat. Lees hierover in het artikel ‘Geluidsoverlast, een serieus probleem’.