Al meer dan 40 jaar is Unifloor B.V. te Deventer marktleider in Nederland

Vloerverwarming - Welke ondervloer is geschikt voor welke vloerverwarming?

Regelmatig ontvangen wij vanuit de markt vragen over de toepassing van vloeren met vloerverwarming. Begrijpelijk want de populariteit van vloerverwarming neemt nog steeds sterk toe. Er zijn diverse soorten vloerverwarming die ieder hun eigen toepassingsgebied kennen, maar welke ondervloer is dan het meest geschikt voor welke toepassing?

In principe onderscheiden we 2 verschillende vloerverwarmingssystemen te weten:

1. Water gedragen vloerverwarming
Bij dit vloerverwarmingssysteem wordt de warmte door middel van warm water door buizen geleid. We onderscheiden een systeem waarbij de leidingen in de bestaande anhydriet- of cementdekvloer zijn gefreesd of waar de slangen bovenop de vloer worden aangebracht door middel van kunststof matten of tempex platen.

Het systeem waarbij de slangen op de vloer zijn aangebracht noemen we een droogbouwsysteem. In principe is de isolatie, welke noodzakelijk is om het rendement van de vloerverwarming tot zijn recht te laten komen, reeds aanwezig.
Het droogbouwsysteem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen.

Op deze basis is het mogelijk om de volgende vloeren te plaatsen:
• Klik laminaat met Heatfoil, Bluefloor
• Lamelparket met Heatfoil
• Duoplank met Heatfoil
• PVC Klik met Redfloor
• PVC dry back met Jumpax® Basic met Heatfoil (Jumpax® Heat Traditional)

2. Elektrische vloerverwarming
Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en opbouw en kennen elk een specifieke toepassing.

We onderscheiden de volgende types:
– Verwarming met matten
– Verwarming met elektrische kabels
– Verwarming met elektrische foliesystemen

Het is belangrijk, dat er voor het toepassen van elektrische vloerverwarming als basis een goede stabiele en isolerende ondervloer wordt toegepast. Het is namelijk erg prettig dat de warmte van het vloerverwarmingssysteem terecht komt daar waar deze bedoeld is, namelijk de bovenkant van de vloer.
Bij een dergelijke opbouw wordt veelal als basis een goed isolerend materiaal gebruikt. Hierbij valt te denken aan de ondervloeren Heatblok of Redupax waarop vervolgens het vloerverwarmingssysteem geplaatst wordt. Vervolgens wordt hierop uiteindelijk de afwerkvloer met bijpassende ondervloer geïnstalleerd.

Op deze basis is het mogelijk om de volgende vloeren te plaatsen:
• Klik laminaat met Heatblok 6 of HeatBlok 8
• Lamelparket met Heatblok 6 of HeatBlok 8
• Duoplank met Heatblok 6 of HeatBlok 8
• PVC Klik met Redupax
• PVC dry back met Jumpax® Basic of HeatPak met Heatblok 6 of HeatBlok 8

Maximale warmteweerstand en temperatuur:
Om een verwarmingssysteem optimaal te laten renderen, is het belangrijk dat de ondervloer met topvloer qua warmteweerstand niet boven een bepaald getal uitkomt.

In principe dient de warmteweerstand van de isolatie beneden altijd hoger te zijn dan het pakket wat bovenop de vloerverwarming komt te liggen.

De warmteweerstand van vloeren en ondervloeren wordt uitgedrukt in een zogenaamde R-waarde. Hoe lager de R-waarde, hoe gemakkelijker warmte door een materiaal heen komt. De R-waardes van alle ondervloeren en vloeren zijn vaak eenvoudig op te zoeken en kunnen voor de berekening van de totale R-waarde gewoon bij elkaar op worden geteld.

Wordt de R-waarde hoger dan is geadviseerd, dan kan dit consequenties hebben voor de opwarmtijd en stabiliteit/kwaliteit van de vloer en is het aan te raden een andere combinatie te kiezen.

Voor vloerverwarming gelden algemeen de volgende waardes:

  Maximale weerstand Maximale temperatuur bovenzijde dekvloer
Vloerverwarming 0,15 m2.K/W 28 ºC
Vloerverwarming/koeling 0,10 m2.K/W 28 ºC


Raadpleeg bij twijfel altijd uw installateur of de technische verkoopadviseur van Unifloor voor uw regio.